Ανταλλαγή σπιτιών

Στο χώρο αυτό συναντιούνται όσοι ενδιαφέρονται για την ανταλλαγή σπιτιών για διακοπές και ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες, σχόλια και συμβουλές για τον αγαπημένο τους τρόπο διακοπών!

18 Φεβρουαρίου 2008

Συμβουλές για επιτυχημένες ανταλλαγές σπιτιών

Διαβάστε παρακάτω τις συμβουλές που δίνει η Intervac στα μέλη της για τη διοργάνωση επιτυχημένων ανταλλαγών σπιτιών για διακοπές!

Η καταχώρισή σας

Στην καταχώρισή σας παρουσιάστε πολλές πληροφορίες για το σπίτι σας και την περιοχή σας. Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν να απαντηθούν πολλές ερωτήσεις που μπορεί να έχουν όσοι ενδιαφέρονται για το σπίτι σας και να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις.

Προβάλλοντας το σπίτι σας

Προκειμένου να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τη συνδρομή σας, είναι σημαντικό να προβάλλετε το σπίτι σας και την περιοχή σας, επισημαίνοντας με ακρίβεια το πού βρίσκεστε, ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθει κανείς εκεί και τι περιλαμβάνεται στην προσφορά σας. Είναι προφανές ότι οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι ειλικρινείς και σαφείς. Βεβαίως όσες περισσότερες πληροφορίες δώσετε τόσο περισσότερο βοηθάτε τα άλλα μέλη να αποφασίσουν και συνάμα να δεχτείτε ελκυστικότερες προσφορές.

Οι υπηρεσίες της Intervac (www.intervac.org)

Η ανανεωμένη ιστοσελίδα της Intervac παρέχει τη δυνατότητα να τοποθετήσετε μέχρι 20 φωτογραφίες και να γράψετε απεριόριστο κείμενο που θα αφορά το σπίτι, την οικογένειά σας, τον τρόπο ζωής και τη γειτονιά σας. Μερικά μέλη έχουν καταχωρίσει κείμενο σε διάφορες γλώσσες. Είναι πραγματικά εύκολο να τοποθετήσετε τις ψηφιακές φωτογραφίες και το κείμενο, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1) Πηγαίνετε στο www.intervac.org
2) Συνδεθείτε με τους κωδικούς σας
3) Επιλέξτε ('κάντε κλικ') στην επιλογή 'Επεξεργαστείτε το κείμενο και τις φωτογραφίες'
4) Επιλέξτε την κατηγορία για την οποία θέλετε να προσθέσετε κείμενο ή/και φωτογραφίες' (Το σπίτι μας, Η οικογένεια και τα κατοικίδιά μας, Τρόπος ζωής ή Γειτονιά)
5) Επιλέξτε 'Αναζήτηση' για να βρείτε σχετικές φωτογραφίες που έχετε στον υπολογιστή σας
6) Επιλέξτε 'Ανεβάστε αυτή τη φωτογραφία' για να προστεθεί στην καταχώρισή σας.
7) Μπορείτε να βάλετε και πρόσθετο κείμενο για τη σχετική κατηγορία, γράφοντας στο πλαίσιο ('κουτί') που βρίσκεται κάτω από την επιλογή των φωτογραφιών
8) 'Οταν τελειώσετε, επιλέξτε 'Σώστε το κείμενο'
9) Για να ελέγξετε αν τα κάνατε σωστά, επιλέξτε 'προβολή της καταχώρισής μου' στα αριστερά.

Προσωπική ιστοσελίδα

Μερικά μέλη διαθέτουν τη δική τους προσωπική ιστοσελίδα. Αν έχετε και εσείς μπορείτε μέσα από την καταχώρισή σας στην Intervac να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο προς την ιστοσελίδα σας. Η προσωπική σας ιστοσελίδα μπορεί να έχει φωτογραφίες (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου) και περιγραφή του σπιτιού σας, πληροφορίες και φωτογραφίες της οικογένειάς σας, πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι σας, κλπ.

Ημερομηνίες διακοπών

Στην καταχώρισή σας παρουσιάζετε τις ημερομηνίες των διακοπών σας και αυτό είναι σημαντικό προκειμένου τα άλλα μέλη να ψάξουν για τα καταλληλότερα χρονικά διαστήματα ανταλλαγής. Καλό είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι με τις ημερομηνίες αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι σχολικές διακοπές, αυτό δεν είναι εύκολο.

Κατοικία

Σύμφωνα με τους κανόνες της Intervac κάθε μέλος εγγράφεται στη χώρα της διαμονής του/της. Επομένως, για να καταχωριστείτε στην Ελλάδα (GR) θα πρέπει η κύρια κατοικία σας να είναι στην Ελλάδα. Το σπίτι που προσφέρετε για ανταλλαγή μπορεί να είναι είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Αν τυχόν μετακομίσετε μόνιμα στο εξωτερικό και κατά συνέπεια η διεύθυνση επικοινωνίας σας δε θα είναι πλέον η ελληνική τότε θα πρέπει να επικονωνήσετε με τον εκπρόσωπό της χώρας όπου θα πάτε (προκειμένου να είστε Intervac μέλος της χώρας αυτής).

Επικοινωνία με άλλα μέλη

Ενεργοποίηση

Μετά την καταβολή του ποσού συνδρομής θα λάβετε τον κωδικό μέλους σας και το συνθηματικό (password) προκειμένου να έχετε πλήρη πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Intervac. Από τη στιγμή αυτή η καταχώρισή σας είναι ορατή από τα άλλα μέλη και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Αντίστοιχα και εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο.

Ενεργά μέλη

Δε συστήνουμε ανταλλαγή με μέλη των οποίων η συνδρομή έχει λήξει. Και αυτό για την δική σας προστασία γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφεύγετε την ανταλλαγή με κάποιον που δε θεωρεί σημαντικό την καταβολή της ήδη χαμηλής συνδρομής στην Intervac.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)

Τα περισσότερα μέλη μας χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) προκειμένουν να επικοινωνήσουν με τα άλλα μέλη. Για να έρθετε σε επαφή με άλλο μέλος θα πρέπει να συνδεθείτε με τον κωδικό σας στην ιστοσελίδα της Intervac η οποία σάς δίνει την πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας των άλλων μελών. Για λόγους ασφαλείας, έχουμε κρύψει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλων των μελών. Εντούτοις, μέσω του συστήματός μας, μπορείτε να στείλετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στο μέλος της επιλογής σας. Οταν θα λάβετε από το μέλος αυτό απάντηση τότε θα δείτε και την ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Το καλύτερο είναι να ετοιμάσετε ένα βασικό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) που θα ‘σώσετε’ κάπου και θα το στέλνετε στα μέλη που σας ενδιαφέρουν, καλώντας τους στο σπίτι σας. Το μήνυμα αυτό θα πρέπει να έχει μια μικρή περιγραφή του σπιτιού σας, των ελκυστικών του σημείων, της περιοχής που βρίσκεται, των επιθυμητών ημερομηνιών διακοπών σας και κάποιων πληροφοριών για εσάς και την οικογένειά σας. Αν έχετε κάνει εκτενή περιγραφή του σπιτιού σας στην καταχώρισή σας στο Internet, είναι ίσως καλύτερα το πρώτο αυτό μήνυμα να είναι συνοπτικό.

Απαντήσεις στα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails)

Είναι πολύ απογοητευτικό όταν τα μέλη στέλνουν προτάσεις για ανταλλαγή και δεν παίρνουν καμία απάντηση. Εάν αποφασίσετε ότι το σπίτι σας δεν είναι πλέον διαθέσιμο για ανταλλαγή (π.χ. επειδή έχετε ήδη οργανώσει μία ανταλλαγή) τότε είναι σημαντικό στην καταχώρισή σας να αλλάξετε το χρώμα στο εικονίδιο με το σηματοδότη από πράσινο σε κόκκινο. Ωστόσο, όταν ο σηματοδότης είναι πράσινος, τα άλλα μέλη περιμένουν ότι θα απαντήσετε (θετικά ή αρνητικά) στα μηνύματα με τις προτάσεις ανταλλαγής που σας στέλνουν. Παρακαλώ ετοιμάστε ένα τυποποιημένο μήνυμα, όπως κάνατε και παραπάνω, που θα λέει κάτι σαν, «ευχαριστούμε για την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας στο σπίτι μας αλλά δυστυχώς δεν ενδιαφερόμαστε να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή» ή «ευχαριστούμε για την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας στο σπίτι μας αλλά φέτος δεν σκοπεύουμε να επισκεφθούμε την χώρα σας. Σας ευχόμαστε καλή τύχη!»
(“Thank you for your expression of interest in our home but unfortunately we are not interested to proceed” or “Thank you for your expression of interest in our home but we don’t plan to visit your country this year. We wish you good luck!”). Το μήνυμα αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να απαντήσετε σε όλες εκείνες τις προσφορές που δεν σας ενδιαφέρουν.

Διαπραγμάτευση της ανταλλαγής σας

Γνωρίστε το υποψήφιο μέλος για ανταλλαγή

Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύετε για να γνωρίσετε το υποψήφιο μέλος τόσο πιθανότερο είναι η ανταλλαγή που θα κάνετε να είναι επιτυχής.
Προσπαθήστε να έχετε στο μυαλό σας ότι πρόκειται για ένα φίλο που θα μείνει στο σπίτι σας και έχετε αυτό πάντα στο νου σας όταν διαβάζετε τις παραγράφους αυτού του κειμένου.

Μια δοκιμή θα σας βοηθήσει: ανταλλαγές Σαββατοκύριακου

Πολλά μέλη προσφέρουν ανταλλαγές Σαββατοκύριακου όπου και εκεί ισχύουν οι ίδιες αρχές με τις πιο μακροχρόνιες διακοπές. Οι ανταλλαγές Σαββατοκύριακου είναι μία άριστη εισαγωγή στην ιδέα της ανταλλαγής σπιτιών για διακοπές.

Περιγραφή του σπιτιού σας, της οικογένειάς σας και της περιοχής σας

Οι δυνατότητες της ιστοσελίδας της Intervac σας επιτρέπουν να προβάλετε με φωτογραφίες το σπίτι σας (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου), την οικογένεια και τα κατοικίδιά σας, μαζί με μια πλήρη περιγραφή. Πρέπει να δώσετε μια καλή και ειλικρινή περιγραφή για το σπίτι σας, τον εξοπλισμό του, τις δυνατότητες της περιοχής, τη γειτονιά σας, τα μέσα συγκοινωνίας που εξυπηρετούν την περιοχή, την πρόσβαση στα μαγαζιά, και ό,τι άλλο νομίζετε ότι θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θα μείνει στο σπίτι σας. Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται σίγουροι προτού να δεσμευτούν για την ανταλλαγή. Ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρετε αυτές τις πληροφορίες είναι να το κάνετε στην on-line καταχώρισή σας, και αρκεί να το κάνετε σωστά και ολοκληρωμένα την πρώτη φορά – από κεί και πέρα οι πληροφορίες θα είναι πάντα εκεί. Θα το καταλάβετε και από τον εαυτό σας πόσο ευκολότερο είναι να αποφασίσετε αν όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην καταχώριση του μέλους που σας ενδιαφέρει.

Επιβεβαιώσεις

Όταν μία προσφορά για ανταλλαγή σάς είναι ελκυστική και επιθυμείτε να την αποδεχτείτε, θα πρέπει να το επιβεβαιώσετε γραπτά με e-mail ή με ταχυδρομείο. Μη στηριχτείτε σε μία προφορική συμφωνία και εξασφαλίστε ότι όλα τα θέματα είναι επιβεβαιωμένα και συμφωνημένα. Στα θέματα αυτά συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια του σπιτιού και του αυτοκινήτου (αν κάνετε και ανταλλαγή αυτοκινήτου), η φροντίδα κατοικίδιων αν υπάρχουν, η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet, αν υπάρχει, και όλων των λεπτομερειών για την ανταλλαγή. Επιβεβαιώστε ότι έχετε συμφωνήσει στα θέματα που υπάρχουν στις τρεις επόμενες παραγράφους. Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να στείλετε ένα email στο άλλος μέλος με τα θέματα αυτά λέγοντας: ‘This is what I am doing - can you confirm that you will do so as well?’ . Όταν όλα τα ζητήματα έχουν συμφωνηθεί εσείς και το άλλο μέλος καλό είναι να συμπληρώσετε το έντυπο «Συμφωνίας Ανταλλαγής» (Intervac Holiday Agreement Form) και να μας στείλετε ένα αντίγραφό του. Θα πρέπει να αποφύγετε να πραγματοποιήσετε την ανταλλαγή αν το άλλο μέλος δε μπορεί να συμφωνήσει στα παραπάνω θέματα.

Ασφάλεια και ασφάλιση σπιτιού

Αν έχετε ασφαλίσει το σπίτι σας, καλό θα είναι να συνεννοηθείτε με τον ασφαλιστή σας για το αν πρέπει να κάνετε κάποια ενημέρωση της ασφαλιστικής σας εταιρείας για το ότι θα φιλοξενήσετε κόσμο. Το σπίτι σας είναι προφανώς ασφαλέστερο όταν μένουν άνθρωποι μέσα αντί να είναι άδειο, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να ενημερώσετε αν το προβλέπει το συμβόλαιό σας. Ούτως ή άλλως καλό είναι να μην αφήσετε πράγματα μεγάλης αξίας όπως κοσμήματα ή μετρητά (η συμβουλή μας είναι να τα βάλετε σε μια τραπεζική θυρίδα).

Ασφάλεια και ασφάλιση αυτοκινήτου

Ομοίως, αν πρόκειται να ανταλλάξετε αυτοκίνητα, καλό θα είναι να συνεννοηθείτε με τον ασφαλιστή σας για το αν πρέπει να κάνετε κάποια ενημέρωση της ασφαλιστικής σας εταιρείας. Εξηγείστε στους φιλοξενούμενούς σας τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλισή σας και τι όχι (π.χ. αν έχετε μεικτή ασφάλιση ή όχι) και συμφωνήστε τι θα πληρώσει ο καθένας αν προκύψει κάποια ζημιά. Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και οι φιλοξενούμενοί σας έχετε καταλάβει αν ισχύουν τα διπλώματα οδήγησής σας ή τι πρέπει να κάνετε για να ισχύουν (π.χ. σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης). Σε σχέση με το αυτοκίνητο να θυμάστε – και να υπενθυμίσετε και στους φιλοξενούμενούς σας – ότι διάφορα ζητήματα, από τον τρόπο οδήγησης μέχρι τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είναι διαφορετικά σε κάθε χώρα, και πρέπει να είναι κανείς ενήμερος γι’αυτά όταν οδηγεί σε άλλη χώρα. Λάβετε και κάποια μέτρα πρόσθετης ασφαλείας, όπως π.χ. να αφήσετε ένα δεύτερο σετ κλειδιών σε κάποιο συγγενή ή φίλο. Θυμηθείτε ότι ο λόγος που ανταλάσσετε αυτοκίνητα είναι για να αποφύγετε τη δαπάνη της ενοικίασης αυτοκινήτου. Αν όμως έχετε ανησυχίες για τη διαδικασία της ανταλλαγής αυτοκινήτων και τις ευθύνες, ίσως θα πρέπει τελικά να νοικιάσετε αυτοκίνητα αντί να ανταλλάξετε.

Κατοικίδια ζώα

Ορισμένα μέλη ζητούν την φροντίδα των κατοικίδιων ζώων τους όσο απουσιάζουν από το σπίτι. Σας συνιστούμε να προχωρήσετε σε ανταλλαγή με κάποιο από αυτά τα μέλη μόνο εάν είστε εξοικοιωμένοι με τα ζώα και διατεθειμένοι να αναλλάβετε την φροντίδα τους (σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να συνεννοηθείτε ώστε όσο βρίσκεστε στο σπίτι τους κάποιος δικός τους άνθρωπος να αναλάβει την φροντίδα των κατοικίδιων).
Εάν εσείς διαθέτετε κάποιο κατοικίδιο ζώο θα πρέπει να περιγράψετε με σαφήνεια τι θα πρέπει να κάνουν οι φιλοξενούμενοί σας. Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το ζώο σας είναι υγιές και καθαρό και να αφήσετε το τηλέφωνο ενός κτηνίατρου για περίπτωση ανάγκης.

Χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και πρόσβαση στο Internet

Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για χρήση του Internet κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, δεδομένου ότι πολλά μέλη επιθυμούν να επικοινωνούν με e-mail με τους δικούς τους ανθρώπους, να λαμβάνουν τα επαγγελματικά τους e-mail κλπ. Αν πρόκειται να παρέχετε στους φιλοξενούμενούς σας σύνδεση στο Internet θα πρέπει να τους ενημερώσετε αν αυτή η παροχή είναι δωρεάν ή όχι και αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας ή θα πρέπει να φέρουν τον δικό τους .Στην περίπτωση που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον δικό σας υπολογιστή, θα πρέπει να τους δώσετε μερικές βασικές οδηγίες και βεβαίως αν έχετε στον υπολογιστή σας ευαίσθητες πληροφορίες καλό είναι να εξασφαλίσετε τη μη πρόσβαση σε αυτές.

Έλεγχος άλλων θεμάτων

Παρακάτω θα βρείτε έναν κατάλογο θεμάτων για τα οποία πρέπει να συμφωνήσετε:

  • Oδηγίες για τη φροντίδα κατοικίδιων ζώων ή φυτών, εφόσον ζητείται.
  • Ο συνολικός αριθμός ενηλίκων και παιδιών που θα μείνουν στο σπίτι (συμπεριλαμβανομένων τυχόν επισκεπτών)
  • Χρήση αυτοκινήτου, συντήρησή του, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλισης και της οδικής βοήθειας
  • Συνηθίζεται το κάθε μέλος να καλύπτει τους λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, θέρμανση) του σπιτιού που προσφέρει εκτός και αν συμφωνηθεί διαφορετικά.
  • Θέματα που αφορούν τα κλινοσκεπάσματα (αν τα κρεβάτια θα είναι στρωμένα και την άφιξη και αναχώρηση και από ποιόν)
  • Λειτουργία και χρήση πλυντηρίων
  • Συνεννόηση για τα τηλέφωνα. Η συνήθης συνεννόηση είναι ότι χρησιμοποιούμε το τηλέφωνο κυρίως για τοπικές κλήσεις και για εισερχόμενες κλήσεις
  • Οι φιλοξενούμενοι έχουν ευθύνη για τυχόν φθορές και πρέπει αφενός μεν να ενημερώσουν αμέσως τους ιδιοκτήτες, αφετέρου να τις αποκαταστήσουν σύμφωνα με τις οδηγίες των ιδιοκτητών.

Προετοιμασία για την ανταλλαγή

Προετοιμαστείτε να καλωσορίσετε τους φιλοξενούμενούς σας

Ετοιμάστε ένα πακέτο πληροφοριών για τους φιλοξενούμενούς σας (χάρτες, διαφημιστικά και τουριστικά έντυπα, εστιατόρια της περιοχή σας, κλπ). Το τουριστικό γραφείο πληροφοριών της πόλης σας θα έχει αρκετά δωρεάν έντυπα με πληροφορίες για την πόλη σας ίσως και για τη γειτονιά σας. Μερικά έντυπα μπορείτε να τους τα ταχυδρομήσετε πριν την ανταλλαγή ενώ άλλα να τα αφήσετε σπίτι για να τα βρούν όταν έρθουν.

Εισαγωγικό ηλεκτρονικό μήνυμα

Γράψτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που θα αφορούν θέματα, όπως:

  • Οδηγίες για το πώς να φτάσει κανείς στο σπίτι σας
  • Συνεννόηση για την παραλαβή των κλειδιών
  • Πληροφορίες για τις παροχές της γειτονιάς σας
  • Τοπικά καταστήματα
  • Συνεννόηση και οδηγίες αλληλογραφίας, γάλακτος κλπ
  • Συνεννόηση και οδηγίες για το πλύσιμο των χρησιμοποιημένων σεντονιών και πετσετών (συνήθως καθένας χρησιμοποιεί του άλλου για να μη χρειάζεται να κουβαλάει στις αποσκευές σεντόνια και πετσέτες. Επίσης συνήθως καθένας πλένει τα δικά του μετά το πέρας της ανταλλαγής για να μη χάνει χρόνο διακοπών στο πλύσιμό τους. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να τα συμφωνήσετε από πριν)
  • Συνεννόηση και οδηγίες για το πότισμα φυτών και φροντίδα ζώων (αν υπάρχουν)
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, γιατρός, κάποιος συγγενής σας ή γείτονας)

Υποδοχή φιλοξενούμενων

Ετοιμάστε το σπίτι σας για τους φιλοξενούμενους της ανταλλαγής σας όπως θα κάνατε για οποιουσδήποτε φίλους σας και σιγουρευτείτε ότι το σπίτι σας είναι καθαρό και έτοιμο για την άφιξή τους. Θυμηθείτε ότι αναμένετε το ίδιο πράγμα από αυτούς στο δικούς τους σπίτι.

  • Ενα μπουκάλι νερό και ένα κρασί και μερικά λουλούδια δημιουργούν μία ωραία εικόνα
  • Στρώστε τα κρεβάτια που θα κοιμηθούν και επισημάνετε πού θα βρουν πρόσθετα σετ σεντονιών και πετσετών (το χειμώνα και κουβέρτες) για δική τους χρήση.
  • Αν μπορείτε, κάντε λίγο χώρο στην ντουλάπα σας ή σε κάποια συρτάρια σας για να βάλουν τα δικά τους ρούχα.
  • Αφήστε τους μερικά βασικά τρόφιμα, ειδικά για την πρώτη ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετή ποσότητα από είδη όπως ζάχαρη, τσάι, καφές και αλάτι.
  • Αφήστε γραπτές οδηγίες για το πώς λειτουργούν οι συσκευές του σπιτιού σας (ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο ρούχων / πιάτων, κλπ). Μην ξεχάσετε να δώσετε πληροφορίες για την κεντρική θέρμανση, το θερμοσίφωνα, τον κλιματισμό, τον κεντρικό πίνακα ρεύματος, πού βρίσκονται οι ασφάλειες κλπ. Οι οδηγίες σας θα πρέπει να είναι λεπτομερέστερες αν δεν πρόκειται κάποιος δικός σας άνθρωπος να τους ξεναγήσει στο σπίτι σας. Αφήστε οδηγίες και για κάθε τι άλλο που θεωρείτε λίγο ‘ιδιαίτερο’ και που μπορεί να γίνεται με άλλο τρόπο στη χώρα των φιλοξενούμενών σας (για παράδειγμα η περισυλλογή των απορριμάτων, η χρήση κλιματιστικών, η χρήση τεντών βεράντας, η λειτουργία συναγερμού ασφαλείας κλπ)
  • Αφήστε δίπλα στο τηλέφωνο μία λίστα με χρήσιμα τηλέφωνα για: αστυνομία, πυροσβεστική, γιατρό, νοσοκομείο, ράδιο ταξί, τηλεφωνικές πληροφορίες, διαχειριστή πολυκατοικία, γείτονα, συγγενή ή φίλο. Αν στο σπίτι σας θα υπάρχει κατοικίδιο τότε το τηλέφωνο ενός κτηνίατρου θα είναι χρήσιμο. Επίσης, αν ανταλλάξετε αυτοκίνητο είναι σημαντικό να αφήσετε το τηλέφωνο της οδικής βοήθειας ή/και κάποιου ειδικού.
  • Αποθηκεύστε σε ασφαλές μέρος τα αντικείμενα αξίας και τα εύθραυστα (π.χ. σε ένα ντουλάπι ή αν διαθέτετε μεγάλο σπίτι μπορείτε να απομονώσετε και να κλειδώσετε ένα δωμάτιο).
  • Δώστε τις απαραίτητες οδηγίες ώστε το σπίτι σας να είναι πάντα ασφαλές
  • Επισημάνετε αν υπάρχουν σημεία του σπιτιού που δε θα είναι επισκέψιμα από τους φιλοξενούμενους ή αν έχετε συσκευές που δεν επιθυμείτε να τις χρησιμοποιήσουν.
  • Αφήστε το πακέτο των τουριστικών πληροφοριών που έχετε ετοιμάσει (βλ. παραπάνω) διαθέσιμο για τους φιλοξενούμενους.

Ολοκλήρωση ανταλλαγής

Προτού επιστρέψετε από το σπίτι της ανταλλαγής...

  • Αντικαταστείστε τα βασικά τρόφιμα και αφήστε τα σεντόνια και τις πετσέτες όπως έχετε συμφωνήσει.
  • Καθαρίστε το σπίτι και αφήστε το όπως το βρήκατε.
  • Αφήστε μερικά μετρητά για τηλεφωνήματα ή μικρές ζημιές που τυχόν έχετε κάνει. Αν δεν έχετε ήδη επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες, αφήστε κάποιο σημείωμα για την περίπτωση που έχετε κάτι σπάσει ή/και το έχετε αντικαταστήσει.
  • Αν, για οποιοδήποτε λόγο, αναχωρήσετε νωρίτερα, ενημερώστε σχετικά την οικογένεια με την οποία κάνετε την ανταλλαγή ή/και κάποιον συγγενή – γείτονά τους.
  • Πριν την αναχώρησή σας από το σπίτι, επιβεβαιώστε ότι έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες που σας έχουν αφήσει για την ασφάλεια του σπιτιού και το πού θα αφήσετε τα κλειδιά τους.
  • Ένα ευχαριστήριο σημείωμα και ίσως ένα μικρό δώρο ως δείγμα της εκτίμησής σας είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Ακυρώσεις

Είναι πραφανώς απαράδεκτο να ακυρωθεί μία συνεννόηση για ανταλλαγή εκτός αν υπάρχει πραγματικά σοβαρός λόγος. Αναπόφευκτα μπορεί να προκύψουν λόγοι ακύρωσης όπως μία απόβλεπτη αρρώστεια. Εάν δεν έχετε καμμία εναλλακτική λύση από το να ακυρώσετε την ανταλλαγή θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε την άλλη πλευρά το ταχύτερο δυνατό.

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές με την Intervac!!